Röstningen till Svensktoppen förändras

norencederberg

P4-s listprogram Svensktoppen, som sänts sedan 1962, får ett nytt röstningssystem.

Tidigare har röstningskort skickats ut via post. De som har velat har sedan kunnat vara med i framröstningen av listan. Det nya systemet innebär att 500 deltagare söks upp digitalt varje vecka. Dessa ska vara representativa för den demografiska fördelningen i landet. Till hjälp för röstningen har P4 tagit CMA Research, som valdes efter en upphandling.

”Den stora förändringen är att vi nu med hjälp av ny teknik får ett system som ger en ännu mer representativ lista som verkligen motsvarar svenska folkets musiksmak. Vi har under ett par veckor parallellkört det nya och gamla systemet och det kommer att bli spännande förändringar på listan” säger programledaren och producenten Carolina Norén.

En annan förändring är att musikredaktörerna på P3 och P4 tar över urvalet av låtar som blir utmanare i programmet. Michael Cederberg leder det arbetet. Dessutom utlovas att musiken ska testas tidigare och kännas mer aktuell.

Den senaste stora förändringen av Svensktoppen skedde 2003, då det blev tillåtet med musik på andra språk än svenska. Samtidigt infördes ett nytt statistiskt juryröstningssystem med röstkort.

Effekterna av det nya röstningssystemet kommer att märkas i den lista som sänds söndag 4 maj.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Share