
Regeringen publicerade idag en lagrådsremiss om att samla bestämmelserna om public service i en lag. Bland annat gäller de uppdraget, granskningen och hur VD och styrelseledamöter ska utses.
”Regeringen har tagit fasta på public service-kommitténs förslag till ny lag om public service. Vår bedömning är att lagstiftningen kommer att skapa en mer enhetlig och ändamålsenlig reglering av public service. Regeringen kommer att bidra till att upprätthålla och värna verksamheternas oberoende och integritet samt möjliggöra kontinuitet och tydlighet för public service” säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
På sex sidor reglerar den nya lagen, som föreslås träda i kraft i december, vilka villkor regeringen får ställa upp för public service-uppdraget. Lagen ska göra det möjligt att kunna ställa upp motsvarande villkor som ställs i dag, enligt regeringen. En förändring är dock att lagen blir teknikneutral och att villkoren ska kunna omfatta allt innehåll public service oavsett hur det distribueras. Samma teknikneutralitet gäller granskningen av innehållet och därför tillförs Mediemyndigheten 2 miljoner kronor i extraanslag.
Regeringen föreslår också att vidaresändningsplikten ska utökas till exempelvis textning, tolkning, uppläst text eller liknande teknik. När det gäller tillsättande av VD och styrelseledamöter i public service-bolagen föreslår regeringen att bolagsordningarna skrivs om så att de innehåller bestämmelser och kriterier för att utse styrelseledamöter och VD och så att de följer EU:s mediefrihetsförordning.
Public service-uppdraget ska enligt lagrådsremissen ”bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället, och verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet”. Programverksamheten ska ”som helhet präglas av demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet, och utövas opartiskt och sakligt och med beaktande av en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet”.
Regeringen lämnar i maj en proposition om vilka villkor som ska ställas på public service 2026-2033 och hur mycket medel som ska tilldelas till SR, SVT och UR.