Radions år på Stora Journalistpriset

Sveriges Radio vann tre av fyra priser när Stora Journalistpriset delades ut i kväll. En tidigare P3-medarbetare tog emot det fjärde priset.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris gick till Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondent Cecilia Uddén. Årets avslöjande-priset vanns av Ekots Daniel Öhman och Malin Olofsson för radioserien och reportageboken Matens pris. Årets berättare blev Amanda Glans och Erik Hedtjärn på produktionsbolaget Tredje Statsmakten för P1-dokumentären Partiledaren. Dessutom gick priset ”årets förnyare” till de tidigare SR-medarbetarna Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter för Twitter-kampanjen #prataomdet.

”Jag är oerhört stolt. Tre av fyra priser går till Sveriges Radio. Det här visar på vikten av ett starkt public service. Vi ger publiken det unika, de bästa berättelserna och de skarpaste analyserna” säger Sveriges Radios vice VD Cilla Benkö i ett pressmedelande.

Här är motiveringarna:

Cecilia Uddén: ”För att hon med kunskap och stark närvaro i världspolitikens mitt ger oss den stora bilden med hjälp av de små berättelserna.”

Daniel Öhman och Malin Olofsson: ”För att de avslöjat det orimligt höga pris som djur, människor och miljö betalar för vår billiga mat.”

Amanda Glans och Erik Hedtjärn: ”För att med journalistisk intuition och nyfikenhet ha tecknat ett unikt porträtt av Håkan Juholt och hans väg till makten.”

Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter: ”För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det.”

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share