Radion i Finland enas om webb- och mobilradio

radiotfi

Finlands public service-radio YLE och reklamradions branschorganisation Radiomedia öppnar den här veckan en gemensam plattform för webb- och mobilradio.

Via sajten radiot.fi, som även finns i en svenskspråkig version, och mobilappar för Android, Iphone/Ipad och Windows-mobiler går det att lyssna på alla YLE-kanaler liksom nästan alla de 70 kommersiella radiostationerna i Finland. Syftet med projektet är att göra det så enkelt som möjligt att lyssna på de finska radiostationerna via internet.

Mobilapparna är fortfarande i betaversion och vidareutvecklas under sommaren. Den egentliga lanseringen och marknadsföringen mot konsumenter inleds i höst.

”Tekniken och användningen av teknik förändras och utvecklas hela tiden och marknadens radioaktörer vill gemensamt stärka radions position bland annat genom att erbjuda denna fungerande och lättanvända tjänst. Det finns ett tydligt behov av denna typ av applikation och tjänst” säger Stefan Möller, som är ordförande för projektet och VD för Radiomedia.

”Konsumenternas beteende har förändrats. Man lyssnar mer och mer på radio med smartphones, tabletter och andra apparater som inte nödvändigtvis har traditionell FM-radio” fortsätter han.

En funktion i radiot.fi är att användaren automatiskt får en lista över de radiostationer som finns i närheten. Dessutom går det att få en påminnelse till mobilen när favoritprogrammet startar.

2009 startade BBC och reklamradion i Storbritannien den gemensamma webb- och mobilsatsningen Radioplayer. Den brittiska lösningen erbjuds även till andra länder och kommer att lanseras bland annat i Norge.

Share