Radiocheferna: "Hög tid att digitalisera"

Det är hög tid att digitalisera radion i Sverige, som annars riskerar att halka efter andra länder. Det skriver cheferna för landets tre stora radiobolag Sveriges Radio, SBS Radio och MTG Radio i en debattartikel som publiceras i Svenska Dagbladet.

Debattartikeln publiceras samma dag som cheferna deltar i ett möte i riksdagen.

”Radiobranschen kan inte leva vidare och utvecklas som en analog ö i ett övrigt digitalt hav. TV har för länge sedan fått sitt nationella digital nät. I Europa har situationen förändrats snabbt, och alltfler länder väljer att gå över till digital radio. Om vi inte ska halka efter är det därför hög tid att digitalisera radion även i Sverige” skriver Cilla Benkö (Sveriges Radio), Staffan Rosell (SBS Radio) och Christer Modig (MTG Radio) i artikeln.

”Processen kring digital radio har redan inletts men hackar påtagligt, trots att förutsättningarna är bättre än någonsin” konstaterar de tre cheferna. De kräver ”rimliga villkor” för att klara distributionen och utvecklingen av nya program.

”Myndigheten för radio och TV ska under våren fördela nya tillstånd för den kommersiella radion att sända över DAB+, som är den teknik som valts i Europa. Den statliga Public service-kommittén har föreslagit att även Sveriges Radios sändningar ska digitaliseras. Regeringen ska i maj lägga en proposition om public service och Sveriges Radios villkor de kommande sex åren. Det är två skilda processen som nu måste samköras. Det kräver politisk handling och samordning” skriver Benkö, Rosell och Modig.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share