Radio- och poddcheferna diskuterade kompetens och digitalisering

Cheferna för de stora radio- och poddbolagen var samlade på Radio- och poddagen. Foto: Björn Dalin.

Kompetensförsörjning, radions digitalisering och exklusiva poddar var några av ämnena som togs upp när radio- och poddcheferna möttes på Radio- och poddagen.

Vilka ödesfrågor håller cheferna vakna på nätterna, frågade Johar Bendjelloul. som var moderator på ”VD-mötet”.

Bauer Medias VD Linda Palmgren sade att hon sover gott men att hon oroade sig över radiopolitiken och särskilt att radion är det enda mediet som inte har digitaliserats.

”Vi har stora utmaningar att få ut inehåll på FM-bandet som är en ändlig resurs. Vi vill se en digitalisering av radion, vilket kan fungera som en hävstång för radion, i hela Sverige” sade Linda Palmgren som även påpekade att den kommersiella radion är det enda mediet som får betala till staten för att bedriva sin verksamhet.

NENT:s radiochef Christer Modig höll med om vikten av en radiodigitalisering och efterfrågade mer långsiktighet från politikerna för att säkra radions framtid.

”Efter den nya frekvensauktionen 2025 vet vi inte vad som händer. Politikerna säger att det kommer att lösa sig, men om vi ska investera miljoner i digitala plattfomar måste vi få en längre sikt framåt” sade Christer Modig.

”FM går mot sotdöden – fyra SR-kanaler och några få kommersiella kanaler räcker inte för att hålla FM levande. Vi kommer att se en nedgång fram till 2030 och därefter är FM inte längre ett ställe där staten kan nå ut med information i en kris. Jag hoppas innerligt att politikerna förstår det. Vi hoppas få ett besked inom det närmaste året, annars kommer vi ta besked om att dra oss ur DAB+” fortsatte Christer Modig.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö tvivlade dock på att politikerna kommer att ge stöd till en bred digitalisering av radion och att det kanske är så att DAB+ är en övergångsteknik som kommer att bli överspelad.

Cilla Benkö såg kompetensförsörjningen och resurser till teknisk utveckling som två stora utmaningar.

”Vi har verkligen ingen brist på idéer om vad Sveriges Radio ska vara i framtiden men vi ska också kunna förverkliga den. Vi har en brist på journalistutbildade och kvaliteten på dem har blivit sämre. Vi behöver spetsiga journalister men hur ska vi få tag på dem? Vi kanske måste börja utbilda dem själva inhouse” sade Cilla Benkö.

”Sedan behöver vi pengar till den tekniska utvecklingen. Spotifys budget för research och utveckling är lika stor som budgetarna för all public service i Sverige. Det är inte helt enkelt för oss att bli attraktiva för de bästa utvecklarna” fortsatte Cilla Benkö.

Att en del poddar numera blir exklusiva för plattformar var också något som diskuterades. Det kan ske både genom att som Spotify helt låsa in poddar till den egna plattformen eller som andra göra dem tillgängliga först för de egna användarna. Acast har valt att lägga ut allt samtidigt överallt.

”Det finns inget rätt eller fel. Man får acceptera att andra har annorlunda affärsmodeller. Men vi från Acast tror inte på idén om att stänga inne innehåll. Nu kan man hitta poddar på 250 olika plattformar och det tycker jag man ska främja. Men jag tror att betalväggar och prenumerationer kommer att finnas kvar och utvecklas” sade Fredrik Hermansson från Acast.

Den unga målgrupp som har vuxit upp med användarskapat material kommer kanske aldrig att börja lyssna på linjär radio, menade Linda Palmgren från Bauer. Cilla Benkö valde dock att påminna om den linjära radions styrka.

”Det går snett om vi tror att allt kommer att handla om poddar. Vi sitter på ett format som är linjär radio och som fem miljoner lyssnar på varje dag. Den linjära radion fyller en annan funktion än poddar och vi har bättre lyssnarsiffror än någonsin. Vi befinner oss i den mest spännande och utvecklande tiden för ljudmediet någonsin och har alla möjligheter i världen” sade Cilla Benkö.

Cilla Benkö fick medhåll från NENT:s Christer Modig om den linjära radions styrka och Linda Palmgren från Bauer pratade om att det bästa är en kombinationen av linjär radio, podd och nya hybridvarianter däremellan.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share