Radio France-chefen sparkas

mathieugallet

Den franska mediemyndigheten CSA sparkade på onsdagen Radio France-chefen Mathieu Gallet. Han tvingas bort från Radio France 1 mars.

Mathieu Gallet dömdes 15 januari till ett villkorligt fängelsestraff och böter på 20 000 euro. Anledningen är att han som chef för för Institut National de l’Audiovisuel ska ha favoriserat vänner i två upphandlingar som totalt omfattar 420 000 euro. Gallet har överklagat domen och har vägrat att lämna Radio France.

Den franska kulturministern Françoise Nyssen har efter domen uppmanat Mathieu Gallet att avgå frivilligt och påpekat att statliga chefer har ett ansvar som föredomen för resten av samhället.

Mathieu Gallet har ännu inte uttalat sig om CSA-beslutet, men hans advokat säger att han och Gallet ”djupt beklagar att statliga påtryckningar har varit starkare än oskuldspresumtionen”.

Även journalistfacket på Radio France kritiserar beslutet, som kommer vid en särskilt olämplig tidpunkt eftersom framtiden för public service just nu diskuteras. ”Frankrikes största radiobolag står nu utan chef. SNJ kräver att diskussionerna om framtiden för public service pausas tills dess att Radio France har fått en riktigt chef” skriver facket i ett uttalande.

Mer:
Présidence de Radio France : décision motivée relative à la révocation de Mathieu Gallet

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share