Prix Europa: Ekot och Spår etta och tvåa

Ekots Daniel Velasco och Daniel Öhman tar emot Prix Europa. Foto: Sveriges Radio.

Ekots Daniel Velasco och Daniel Öhman tar emot Prix Europa.
Foto: Sveriges Radio.

Det blev dubbelt svenskt i toppen när Prix Europa-priset för bästa undersökande journalistik i radio delades ut under fredagkvällen.

Priset i kategorin ”Best European Radio Investigation of the Year” gick till KGB-agenten och oljesmugglingen av Ekots granskande reportrar Daniel Öhman, Daniel Velasco och frilansaren Per Shapiro. Journalisterna avslöjade att Vitrysslands högsta ledning understödde oljesmugglig till Europa. En före detta KGB-agent från Vitryssland trädde fram med dokument som visade sig vara äkta.

”Det har nog aldrig varit bättre dokumentärer än i år och därför är vi sjukt stolta över att få priset” säger Daniel Velasco i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

”Vi får inte heller glömma bort att det finns en diktatur i Europa nära oss där opposition blir fängslad och med en korruption som får fortgå” säger Daniel Öhman.

På plats vid prisutdelningen fanns SR-s VD Cilla Benkö, som även är ordförande för Prix Europa.

”Jag är otroligt stolt över att vi vinner. Att granska makten, oavsett om den är i Sverige eller utanför vårt lands gränser är en av Sveriges Radios viktigaste uppgifter. Att vara bäst i Europa är ett kvitto på att vi satsat rätt” säger Cilla Benkö.

Fallet Kaj Linna, som ingår i Acast-serien Spår och gjordes av Anton Berg och Martin Johnson för A-One Produktion, blev tvåa i kategorin för undersökande journalistik i radio.

Sveriges Radio fick även tredjepriset i kategorin ”Radio Music” för Operahuset i P2 med Rickard Söderbeg. Även det programmet gjordes av produktionsbolaget A-One Produktion.

Mer:
Alla vinnare av Prix Europa

Share