P4 anställer 20 lokala reportrar och öppnar ”popup”-redaktioner

P4 finns idag på 50 orter, nu startas tillfälliga redaktioner på lika många orter till. Illustration: Sveriges Radio.

Sveriges Radio satsar på den lokala journalistiken genom att under året anställa runt 20 nya journalister på landets P4-kanaler. I tillägg till de existerande 50 P4-redaktionerna, skapas tillfälliga ”popup”-redaktioner som under året ska finnas på ytterligare 50 orter.

Redan i februari bemannar P4 Västernorrland en tillfällig redaktion i Ånge. I Norrland blir det även popup-redaktioner i Strömsund, Vilhelmina och Arvidsjaur. Dessutom öppnar Sameradion i Jokkmokk.

I Skåne samarbetar P4 Malmöhus och P4 Kristianstad om en redaktion i Höör. En ”gränsbygdsreporter” i trakterna kring södra Kronoberg och norra Blekinge införs i samarbete mellan P4-kanalerna i södra Sverige. Ytterligare popup-redaktioner presenteras senare i år.

”Popup”-modellen har redan testats på flera håll. P4-kanalerna i Kalmar, Jönköping och Östergötland etablerade sig i Ydre under ett halvår, P4 Sjuhärad fanns på plats i området Hässleholmen i Borås under fyra månader och P4 Västernorrland bevakade Sollefteå på samma sätt under en period.

Satsningen ingår i en ny målsättning om att ge publiken ”fler röster och starkare berättelser för en större förståelse”.

”För att nå fram till visionen behöver vi återkommande finnas på plats i landets samtliga 290 kommuner. Vår målsättning är därför att rapportera från – och vara fysiskt på plats i – alla kommuner flera gånger om året, något som vi också regelbundet kommer att följa upp” skriver Michael Österlund, som år programdirektör med ansvar för innehållsproduktionen, på Sveriges Radio-bloggen.

Mer:
Hela Sverige ska höras i Sveriges Radio!

Share