P3 firar 60-årsjubileum med listan P300

Simon Gooch. Foto: Mattias Ahlm.

I år är det 60 år sedan P3 startades. Det uppmärksammas bland annat med en lista över de 300 bästa låtarna sedan 1964.

”Inom kort kommer vi bjuda in musiksverige att skapa P300, en lista över de 300 bästa låtarna sedan P3:s födelse. Tillsammans med experter i branschen ska P3 ta sig an den gigantiska uppgiften att lista och ranka de bästa låtarna släppta mellan 1964 och 2024 och berätta de mest intressanta, spännande och oväntade berättelserna om musiken vi älskar” skriver P3-chefen Simon Gooch i ett inlägg på Sveriges Radio-bloggen.

I inlägget skriver Simon Gooch även om lyssningsutvecklingen för P3 sedan kanalen inledde en stor omgörning 2019.

”Vi hade då brottats med fallande lyssnarsiffror under en tid och hade genomfört en väldigt noggrann analys av vad som låg bakom. De lärdomar vi drog har vi satt i verket och idag är P3 något så ovanligt, även globalt, som en radiokanal som vänt en nedåtgående lyssningstrend. Under 2023 hade P3 en genomsnittlig dygnsräckvidd på cirka 1,1 miljoner linjärt och on-demand. Det är en ökning med cirka 40 000 lyssnare jämfört med året innan vilket i sig är unikt på dagens radiomarknad” skriver Simon Gooch.

En attitydundersökning från förra året visade dessutom att nöjdheten bland lyssnarna har ökat med sju procent till den högsta nivån sedan 2012. Men de något äldre lyssnarna i gruppen över 35 år har inte kommit tillbaka i samma utsträckning som kanalen har hoppats, konstaterar Simon Gooch också.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share