P3: Christer Modig har fel

Det stämmer inte att det finns en stor överlappning i musikutbudet mellan P3 och kommersiell radio under dagtid. Det skriver P3-s Julia Blomberg och Jonas Westman i en replik på gårdagens debattartikel från MTG-s radiochef Christer Modig.

”I sin debattartikel påstår Christer Modig att överlappningen i musikutbudet mellan P3 och kommersiell radio på kallad primetime (vardagar 06-18) är mycket stor. Det stämmer inte. Så här ser de faktiska siffrorna ut: Under vardagarna förra året mellan klockan 06 till klockan 18 spelades 2 927 olika titlar i P3. Rix FM spelade 574 olika titlar under samma period. Av de titlar som Rix FM spelade förekom 298 också i P3. P3 spelade alltså 2 629 andra låtar som inte hördes i Rix FM. Ser man på all musik P3 spelade under 2017, alltså även räknar in det halva dygn som Modig vill ignorera, så stannar siffran på ungefär 13 000 spelade unika låtar under året” skriver Julia Blomberg och Jonas Westman.

P3-s uppdrag är att göra radio som är relevant för en ung publik, inklusive samhällsjournalistik och att guida till ny musik förklarar de. Dessutom uppmärksammar de P3 Session, Musikhjälpen och P3 Guld, att P3 i år satsar extra på musikjournalistik och att kanalen varje månad lyfter fram en oetablerad svensk artist som P3 tror extra mycket på.

”Public service-radio för unga är ett seriöst uppdrag i demokratins tjänst. Uppdraget kan bara uppfyllas om P3 är relevant och tar sig an unga och ungas frågor på deras egna villkor. Det inkluderar musik som är både bred och smal, både populär och specialiserad, både svensk och internationell. P3 finns för att journalistik för och av unga behövs och musikscenen behöver vara fortsatt bred och inte styrd av kommersiella intressen” skriver Julia Blomberg och Jonas Westman också i repliken.

Mer:
”P3 är professionella – inte kommersiella”

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share