P1-program om jakten på liv i universum

Martin Wicklin och Lova Nyqvist Sköld vid rymdteleskopet. Foto: Farid Shar, ESO (European Southern Observatory).

Tredje Statsmakten-produktionen Rymdliv i P1 ska i fyra delar ta upp sökandet efter utomjordiskt liv. Serien har premiär 25 oktober.

I januari 2021 skickade Rymdstyrelsen ut ett pressmeddelande om att ett rymdeteleskop i Australien hade fångat upp en ”mystisk signal från yttre rymden”. ”Kanske finns det någon där ute som vill oss något?” avslutade Rymdstyrelsen pressmeddelandet.

”Den där meningen var så annorlunda mot hur en myndighet brukar uttrycka sig. Jag tycker att den vittnar om den längtan som finns efter ett svar på frågan om vi är ensamma i universum. Den fick mig och min kollega Lova att förenas i vårt gemensamma intresse för rymden och göra episk radio av det” säger Martin Wicklin, som tillsammans med Lova Nyqvist Sköld presenterar Rymdliv i P1.

I serien kommer lyssnaren att röra sig mellan exoplaneter med förutsättnngar för liv och får följa med programledarna till Atacamaöknen, som är jordens mörkaste plats och stället där världens största teleskop har byggts. Det blir även en intervju med en internationell professor som tror sig ha hittat rester från en annan civilisation.

”Vi märkte att det är någonting som håller på att hända just nu. Intresset för utomjordiskt liv verkar ha kommit in i en andra andning så att säga. Forskarna vet idag mer än någonsin. Det kommer vi att berätta om, men också röra oss bakåt och framåt i tiden för att skildra människans längtan efter att inte vara ensamma i universum” säger Lova Nyqvist Sköld.

Gäster i programmet är Erik Zachrisson, som är astronom på Uppsala universitet, och Claes Svahn, som är ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige och journalist på Dagens Nyheter.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share