ORF säger nej till DAB

wrabetz

Österrikes public service-bolag ORF kommer inte att delta i en utbyggnad av DAB i landet. Det säger ORF-chefen Alexander Wrabetz till nyhetsbyrån APA.

Wrabetz nämner två huvudorsaker till beskedet. ORF får inte tillstånd från politikerna att starta fem nya kanaler och göra de regionala kanalerna rikstäckande. Dessutom innebär parallellsändningar extra kostnader på 50 miljoner euro om året, enligt Wrabetz.

”En omställning till DAB+ kommer ifråga för ORF först när finansieringen, inklusive för sändare i tunnlar, har lösts och när lagstiftarna tillåter ORF att starta nya och attraktiva kanaler” säger Wrabetz till APA.

ORF-chefen vill nu följa den internationella utvecklingen, hitta en finansiering för digitaliseringen och skapa en österrikisk innehållsstrategi för radion. Han varnar för en upprepning av TV-digitaliseringen, som enligt Wrabetz har gjort att satellitsända TV-kanaler från Tyskland har tagit marknadsandelar.

Förra året gick mediemyndigheten Kommaustria ut med en förfrågan till radiobranschen om intresset för DAB. Enligt den plan som då presenterades skulle tillstånd fördelas första halvåret 2017 och sändningar vara igång året därpå med plats för 24 till 30 rikstäckande radiostationer.

I maj 2015 startades testsändningar med 14 radiostationer i Wien, inklusive nio heldigitala. ORF och den största kommersiella radiostationen Kronehit deltar inte i testsändningarna. Det gör däremot Arabella, som i veckan blev medlem i European Digital Radio Alliance. Även NRJ sänder digitalt.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share