Sveriges Radio har skrivit under en ny överenskommelse om viktigt meddelande till allmänheten (VMA) med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Avtalet gäller för Sveriges Radios nästa tillståndsperiod, alltså åren 2020-2025.
Bland annat innehåller dokumentet tydligare skrivningar om hur VMA-kedjan ska fungera – från att en behörig person (exempelvis en räddningsledare) begär ett VMA till att informationen sänds i P4, som har uppdrag som Sveriges beredskapskanal. En nyhet är att Försvarsmakten blir en av de aktörer som kan begära VMA.
Terrorattentatet i Stockholm 2017 och skogsbränderna förra året är exempel på när SR har varit en viktig informationskälla vid kriser. SR vidareutvecklar nu VMA-systemet genom en egen teknik för sändningsutrustning och digitaliseringsprojektet Next Generation, som gör det möjligt att fjärrstyra en kanal från en dator eller telefon. SR vill ha ytterligare resurser för att fortsätta det utvecklingsarbetet.
”Tillsammans möjliggör de för Sveriges Radio att öka sin mobilitet, minska sin sårbarhet, samt bli ännu snabbare och vara en mer närvarande aktör för invånare på fler orter i händelse av kris. Ska den ambitionen kunna uppnås krävs dock ett resurstillskott till fortsatt teknisk utveckling” skriver Mårten Randberg, som är chef för SR-s trafikredaktion med ansvar för sändningsledningen, på Sveriges Radio-bloggen.
”Sveriges Radio välkomnar den nya VMA-överenskommelsen med MSB samtidigt som vi vill betona vikten av fortsatt dialog kring hur företaget centrala roll i landets beredskap behöver stärkas i framtiden” fortsätter Mårten Randberg.