Nya SR-korrespondenter i Paris och Istanbul

svenssonsommarstrom

Margareta Svensson blir Sveriges Radios nya korrespondent i Sydeuropa med stationering i Paris. Johan-Mathias Sommarström får motsvarande uppdrag för Turikiet och Mellanöstern med stationering i Istanbul.

Margareta Svensson var Afrika-korrespondent 2007-2010 och har sedan dess bland annat varit utsänd för att rapportera från ebolaepidemin i Liberia och från bland annat Frankrike, Finland och Polen. Senast har hon varit reporter på Ekot samt reporter och producent på Studio Ett och Godmorgon, världen!. Tidigare har hon varit reporter och producent på Kulturredaktionen, P4 Västerbotten, P4 Västernorrland och P4 Sörmland.

Som korrespondent för Sydeuropa får hon ansvar för i första hand Frankrike, Italien, Spanien och Portugal men även för rapportering från Nordafrika.

”Frankrike är en av världens största ekonomier och Italien ser ut att gå mot mer stabila regeringar. Men under senare tid har terrorism och migrationsfrågor, av naturliga skäl, dominerat rapporteringen från de här länderna. Jag hoppas kunna förmedla en variation av bilder och röster om det som händer och hur människor lever i de länder som jag ska bevaka framöver och jag ser mycket fram emot att göra det” säger Margareta Svensson.

Johan-Mathias Sommarström har under flera år bevakat Mellanöstern och den arabiska våren, flera gånger som vikarierande korrespondent. Han inledde sin radiokarriär på den lokala P4-sporten i Dalarna 1989 och arbetade senare på P4-kanalerna i Gävleborg och Stockholm innan han kom till Ekot 2000.

”Sällan har händelsutvecklingen i Mellanöstern påverkat Europa och omvärlden så mycket som den gör nu. Det är viktigare än någonsin att vi fortsätter att vara på plats för att visa både vardagen och skeenden för människor i regionen” säger Johan-Mathias Sommarström.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share