Nya SR-korrespondenter i Paris, Nairobi och Buenos Aires

Cecilia Blomberg, Mona Ismail Jama och Lotten Collin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sveriges Radio har utsett tre nya utrikeskorrespondenter. Mona Ismail får ansvar för Afrika och Cecilia Blomberg för Sydeuropa medan Lotten Collin återvänder till Latinamerika. De ersätter Richard Myrenberg, Ivan Garcia och Marie Nilsson Boij som alla återgår till tjänster inom Ekot.

I samband med bytena i september flyttas Afrika-korrespondenten från Pretoria till Nairobi och Latinamerika-korrespondenten från Bogota till Buenos Aires. Sydeuropa-korrespondenten blir kvar i Paris.

”Det känns otroligt bra att vi nu kan skicka dessa tre väldigt kompetenta kollegor till tre mycket viktiga bevakningsområden. Vår rapportering på plats där det händer är en helt central del av vår utrikesbevakning” säger utrikeschefen Anders Pontara.

Cecilia Blomberg är idag programledare på Kulturredaktionen, där hon tidigare var programchef. Hon har även sommarvikarierat som Sydeuropa-korrespondent.

”Det finns mycket som oroar i södra Europa och norra Afrika. Klimatkrisen är påtaglig med värmeböljor, bränder, torka och översvämningar. Politiskt och ekonomiskt är klyftorna stora och förtroendet för demokratin sviktar, vilket inte minst märks i den politiska debatten. Samtidigt finns det något lugnande i de svindlande historiska perspektiven där romerska amfiteatrar, slott och välfyllda museer gör sig påminda även på mindre orter. Det är ett stort förtroende att gå in i rollen som Sydeuropa-korrespondent och sprida mitt engagemang och min analys till Sveriges Radios lyssnare. Jag hoppas att det smittar av sig” säger Cecilia Blomberg.

Lotten Collin är programledare och producent för Konflikt, men har även tidigare varit Latinamerika-korrespondent.

”Det känns otroligt roligt att få återvända till kontinenten där jag tillbringat över hälften av mitt vuxna liv. Frågorna som Latinamerika brottas med är ju på många sätt desamma som de Europa står för: klimatförändringar, ett ökat globaliseringsmotstånd, gängkriminalitet som hotar rättssäkerheten och demokratin. Jag ser fram emot att göra sambandsjournalistik som kan minska avståndet mellan Latinamerika och Sverige. Och längtar efter att hålla mikrofonen nära människorna på marken” säger Lotten Collin.

Mona Ismail Jama är reporter och deskansvarig på Ekots utrikesredaktionen. Hon var sommarkorrespondent i Afrika 2022 och London 2021 och har arbetat som reporter på Ekot och Radio Swedens somaliska redaktion där hon även var programledare. Innan dess arbetade hon bland annat på P4 Jönköping.

”Jag känner mig hedrad och stolt över att ha utsetts till Sveriges Radios korrespondent i Afrika. Det är en dröm som gått i uppfyllelse! Den afrikanska kontinenten står inför flera utmaningar – allt ifrån klimatförändringar, som blivit mer kännbara för befolkningen i form av torka och svält, till militärkupper och konflikter i länder som Sudan, Burkina Faso, Mali och Niger. Närvaron av ryska Wagner-soldater och att fler afrikanska länder vänder sig mot stormakter som Kina och Ryssland ska också bli intressant att följa. Men det är inte bara elände i Afrika. Jag ser fram emot att skildra en befolkning som sprudlar av innovationer och kreativitet inte minst när det kommer till digital teknik” säger Mona Ismail Jama.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share