Ny SR-korrespondent i Peking

Moa Kärnstrand. Foto: privat.

Vid årsskiftet blir Moa Kärnstrand ny SR-korrespondet i Peking med ansvar för att täcka Kina och östra Asien. Dessutom är Karin Tötterman ny programledare för Kinapodden.

Moa Kärnstrand rapporterar sedan 2021 om Kina och Asien i Svenska Dagbladet. Innan dess var hon frilansare från Öst- och Sydostasien och utrikesreporter för TT. Hon har varit reporter på Omvärlden och Dagens Nyheter, programlett poddar och haft uppdrag för Sveriges Radio, Göteborgs-Posten, Tidningen Vi, San Francisco Chronicle och Metro World News i London. Hon tilldelades Guldspaden för reportageboken Modeslavar om den globala klädindustrin.

”Det är en oerhört spännande tid att komma till Kina, med landets växande roll på världsscenen och alla utmaningar som tornar upp sig inom Kina. Åren som kommer kan mycket väl bli en brytningstid för regionen, med tanke på de konflikter som bubblar till exempel kring Taiwan och mellan Kina och USA. Det känns också hedrande att få bli en del av Sveriges Radios gedigna Asien-bevakning. Jag ser fram emot att skildra både den stora politiken och människors vardag och förhoppningsvis bidra till ökad förståelse för det komplexa – men viktiga – Östasien” säger Moa Kärnstrand, som får ansvar för bevakningen av Kina, Taiwan, Mongoliet, Japan och Korea-halvön.

”Jag är väldigt glad att vi rekryterat Moa som vår nya korrespondent i Kina. Moa är en mycket kompetent, skarp och erfaren utrikesreporter med djup förståelse för bevakningsområdet. Kina är en av världens stormakter och både landet i sig och dess omgivning är ett mycket viktigt bevakningsområde för oss” säger Ekots utrikeschef Anders Pontara.

Moa Kärnstrand börjar arbeta på Ekots utrikesredaktion i Stockholm i oktober och ersätter Björn Djurberg i Peking vid årsskiftet. Björn Djurberg återvänder till Stockholm.

Karin Tötterman är sedan förra veckan programledare för P1:s Kinapodden. Hon ersätter Axel Kronholm som i dagarna flyttar till Bangkok där han ska arbeta som SR-korrespondent för Sydostasien.

Karin Tötterman är sedan förra året medgrundare till produktionsbolaget Kieli Film och TV, som bland annat har gjort program för Sveriges Radio. Hon har tidigare arbetat som reporter, regissör, producent och TV-presentatör i Finland och Sverige. Dessutom har hon skrivit reportageboken Äta vägens ris, som handlar om taxichaufförer i Shanghai där hon tidigare bodde.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share