Ny organisation på Ekot

Ekoredaktionen på Sveriges Radio får en ny organisation vid nyår, med Michael Österlund, Ginna Lindberg och Per Eurenius på nya chefsposter från 3 november.

Förändringen i organisationen består i att den nuvarande indelningen i en nyhetsdel och en programdel försvinner. Inrikes- och utrikescheferna får övergripande ansvar för reportrar och korrespondenter. Publiceringschefen får ett helhetsansvar för webbproduktionen och för program- och nyhetssändningar.

”I och med förändringen blir det kraften i ämnet eller nyheten, och inte reporterns grupptillhörighet, som avgör var ett reportage publiceras” säger Ekochefen Anne Lagercrantz.

Den nuvarande programchefen Ginna Lindberg blir ny utrikeschef. Hon var utrikeschef 2005-2007 och därefter USA-korrespondent fram till förra året.

”Jag brinner för utrikesjournalistiken. Att få leda Nordens största och bästa utrikesredaktion känns både ansvarsfullt och fantastiskt roligt” säger Ginna Lindberg.

Den nuvarande utrikeschefen Per Eurenius blir istället inrikeschef. Han har varit Tysklands-korrespondent, nyhetsredaktör på Ekot och chef för P1-Morgon och Studio Ett.

”När Ekot gör sitt jobb ordentligt har vi betydelse för det demokratiska samtalet i landet. Därför är det verkligen ett förtroendeuppdrag att få chefa över den svenska delen av Ekots reporterorganisation” säger Per Eurenius.

Publiceringschef blir Michael Österlund, som tidigare bland annat varit gruppchef för Ekots ekonomireportrar, kanalchef för P4 Västmanland och utvecklingschef på Ekot.

”Jobbet som chef för Ekots nya publiceringsredaktion är förmodligen ett av de roligaste chefsjobben som finns i branschen just nu. När vi nu skapar en sammanhållen nyhets- och programredaktion ger det oss ännu större möjligheter att sätta agendan och föra dialog med lyssnarna” säger Michael Österlund.

I Ekoledningen sitter förutom Ekochefen och de tre nyutnämnda cheferna även personaldirektören Katarina Schulz och controllern Patrik Hagberg.

”Jag är glad att Ginna, Per och Michael tagit på sig dessa nya roller. Det finns en enorm samlad kompetens i ledningen, parat med ett driv och en omsorg om redaktionen” säger Anne Lagercrantz.

Share