NRK släcker FM i Oslo – kritik i pressen

Under onsdagen släckte NRK sina FM-sändningar i Oslo, Akershus, Østfold och Vestfold. Det uppmärksammas av de tre Oslo-baserade dagstidningarna Aftenposten, VG och Dagbladet, vars ledarredaktioner alla är kritiska mot digitaliseringen.

Aftenpostens ledarredaktion skrev i måndags att nedsläckningen av FM-sändningarna måste granskas. 1,8 miljoner norrmän blir utan NRK-radio enligt tidningen, som frågar sig om det är något att skryta med att Norge är det första landet som slutar använda FM. Tidningen tar Sverige som exempel och skriver att de svenska myndigheterna kommit fram till att FM och andra digitala distributionsformer är tillräckliga och att det svenska kulturdepartementet inte har imponerats av DAB-s funktion som kanal för varningsmeddelanden.

”Det fanns en bred politisk enighet om att släcka FM-nätet. Likväl framstår det som en så konstig överenskommelse att många frågar sig hur den politiska processen egentligen såg ut” skriver tidningen och nämner att flera privatpersoner har bett den norska riksrevisionen att se närmare på kopplingarna mellan Digitalradio Norge, NRK, Talkmanngruppen och Sahaga. Aftenposten skriver att det är nödvändigt att undersöka om personer med ekonomiskt egenintresse i övergången till DAB har fungerat som rådgivare för stortinget.

VG skriver i sin ledare att ”DAB är svaret på en fråga ingen har ställt”. DAB kommer aldrig att bli en standard enligt tidningen, vilket betyder att Norge nu gör sig beroende av en teknik som förmodligen kommer att vara omodern innan den är fullt införd. Tidningens ledarredaktion håller med Aftenposten om att digitaliseringen måste granskas.

”För har vi – den lyssnande, skattebetalande publiken – egentligen fått reda på varför det är en bra idé att lämna ett vältestat och funktionellt system för att gå över till något som bara är nästan lika bra? Och vad är detta med att insistera på att stänga FM-bandet?” frågar sig VG-s ledarredaktion, som tror att vi om bara några år kommer att lyssna på radio via telefoner och surfplattor.

”DAB måste vara tidernas sämsta övergång. Dessutom sanktionerad av politiker som annars pratar om förnuft och partier som hävdar att de representerar vanligt folk. Räck upp handen den som uppriktigt tror att de dlesta vill kasta sina fullt brukbara radioapparater och tvingas använda onödiga tusenlappar på att köpa nya!” skriver VG.

”Tidenes dabbe” är rubriken i Dagbladets ledare om digitaliseringen. Tidningen menar att det är försent att stoppa DAB, men att utvecklingen kommer att gå mot internetdistribuerad radio.

”DAB är helt enkelt överflödigt. Norge är det enda landet, tillsammans med Schweiz (som också har råd), som satsar på tekniken. Vi blir en ö i Europa. Om FM är stenåldern, är vi de enda som väljer att gå via bronsåldern istället för att hoppa direkt till nästa steg i utvecklingen” skriver Dagbladet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share