Norsk Lokalradioforbund anmäler DAB-beslut

norsklokalradioforbund

Norsk Lokalradioforbund har anmält beslutet att släcka FM-sändningarna i Norge till ESA, som är ett övervakningorgan inom frihandelsorganisationen EFTA. NLR menar att beslutet är i strid mot regler om fri rörlighet för varor och etableringsfrihet. Konkurrensen begränsas samtidigt som de stora aktörerna får fördelar, menar organisationen som representerar runt hundra lokala radiostationer – både kommersiella och ideella.

Det politiska beslutet innebär att alla rikstäckande radiostationer samt lokala stationer i storstäderna ska lämna FM-bandet under 2017. NLR menar att man bara har tagit hänsyn till de stora aktörerna och inte litat till den fria marknaden i digitaliseringen.

”Norska myndigheter har skapat orättfärdiga konkurrensvillkor till fördel för de stora aktörerna i marknaden och för en bestämd teknologi. Därmed har myndigheterna varit med om att skapa en situation där radiomarknaden under lång tid framöver kommer att domineras av några få aktörer, vilket kan vara i strid med konkurrenslagarna i EES” skriver organisationen.

NLR-s kritik mot att DAB-beslutet skulle hindra den fria rörligheten för varor förklaras med att FM-mottagare och äldre DAB-mottagare inte kommer att fungera när radiosändningarna i Norge helt går över till den mer moderna varianten DAB+.

NLR menar också att förbudet mot att sända riksradio och kommersiell radio i storstäderna på FM-bandet från nästa år gör att det blir svårt att locka nya aktörer att etablera sig i radiobranschen i Norge.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share