Norge: Uppgång för lokal radio

De lokala radiostationerna i Norge har fått fler lyssnare, efter att rikskanalerna helt har gått över till DAB. Det bekräftas i en kvartalsmätning av det lokala radiolyssnandet från Kantar TNS.

De lokala radiostationerna hade under andra kvartalet en sammanlagd daglig räckvidd på 17,4 procent, vilket är 1,4 procentenhet mer än föregående kvartal. Det betyder att lokalradion når nästan lika många som NRK-s största kanal P1 (motsvarande svenska P4) som nådde 21,1 procent. De lokala sändningarna i P1 hade en daglig räckvidd på 18,1 procent.

Den dagliga räckvidden för Nordic Entertainments huvudkanal P4 har gått ned från 12,4 till 11,2 procent, medan Bauer-ägda Radio Norge har minskat från 5,7 till 5,0 procent.

Den totala radiolyssningen har minskat från 59,2 procent under första kvartalet till 57,6 procent under det andra kvartalet.

Lokalradion i Norge består av både kommersiella och ickekommersiella stationer. De finns till större delen kvar på FM, med undantag för i storstadsområdena där de kommersiella stationerna inte längre får sända analogt.

Den nya mätningen från Kantar TNS är separat från den PPM-mätning som samma bolag presenterar varje vecka.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share