Norge: Lokalradiolyssnandet ökar kraftigt i Nordland

nordlandq1

Nordland var den första regionen i Norge där de rikstäckande kanalerna lämnade FM-bandet. Ingenting tyder på att radiolyssnandet har minskat, visar siffror från Kantar TNS. Däremot har det skett stora förskjutningar av lyssnandet från de stora kanalerna till lokala stationer. På nationell nivå har de nya digitala kanalerna vuxit.

Under första kvartalet var radions dagliga räckvidd 71 procent i Nordland. Det är exakt samma resultat som motsvarande kvartal förra året. De lokala radiostationerna, som finns kvar på FM, har nästan fördubblats från 10 till 18 procent. NRK-s kanaler har minskat från 60 till 54 procent. Även de två stora kommersiella kanalerna har tappat lyssnare i Nordland. MTG-ägda P4 har gått från 15 till 11 och Bauers huvudkanal Radio Norge från 13 till 9 procent.

fragmentering

Nationellt märks en mindre nedgång för de stora kanalerna, som en följd av att det nu finns 30 radiostationer som sänder nationellt på DAB. NRK-s ungdomskanal MP3 och seniorinriktade P1+ har vuxit till runt 5 procent och NRJ och P5 till drygt 4. Även flera andra digitala kanaler har nu över en procent i daglig räckvidd, däribland Radio Rock, NRK Nyheter, NRK P13, P6 och P7.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share