Norge: Lokala FM-tillstånd förlängs med fem år

Hanne Nistad Sekkelsten. Foto: Medietilsynet.

De lokala radiostationer som fortfarande sänder på FM i Norge får sina sändningstillstånd automatiskt förlängda med fem år. Det meddelade myndigheten Medietilsynet idag.

”Koncessionerna förlängs automatiskt med oförändrad täckning och även sändningstiderna blir oförändrade. Det är alltså inte nödvändigt att skicka in en ny ansökan till Medietilsynet eller Nkom för att få koncessionen förlängd” säger Hanne Nistad Sekkelsten, som är chef för Medietilsynets avdelning för juridik och regler.

De nuvarande FM-tillstånden skulle egentligen gå ut vid nyår men gäller nu till sista december 2026.

Den nya norska regeringen har meddelat att de lokala radiostationerna får fortsätta sända på FM i åtminstone tio år till. Ett besked om villkoren för nästa tillståndsperiod ska ges ”i god tid”.

Lokala radiostationer i och runt Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger har haft särskilda regler med begränsningar av intäkter och ett förbud mot vidare- och samsändning. De reglerna tas nu bort.

”Istället kan de lokala radiostationerna i de här områdena sända reklam i upp till fyra minuter per timme. Det är inte tillåtet med programsponsorer och produktplacering” säger Hanne Nisstad Sekkelsten.

För de stationer som sänder både på DAB och FM i storstäderna kan de nya reklamreglerna innebära att de måste separera sändningarna på DAB och FM. Stationerna kan söka stöd för extra teknisk utrustning som krävs för den förändringen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share