Norge: Kulturministern förnekar NATO-störningar

Den norska kulturministern Trine Skei Grande från Venstre säger att NATO-s kommunikationssystem inte kommer att slå ut DAB-sändningarna i Norge.

Förra veckan ställde Liv Signe Navarsete från Senterpartiet en fråga i stortinget till kulturministern. Anledningen var att NATO enligt en artikel i Aftenposten 11 juni vill använda delar av DAB-bandet vid övningar och i krigs- och krissituationer. Därmed skulle radiosändningarna i Norge kunna slås ut.

Skei Grande hänvisar till information från myndigheten Nkom, som i en genomgång skriver att det är Norge som suveränt tar beslut om frekvensanvändningen i landet så länge det inte bryter mot internationella avtal. Även NATO måste söka tillstånd att använda frekvenser och sådana tillstånd ges inte om det stör norska radiosändningar.

”Med den här genomgången som bakgrund finns det enligt min mening ingen grund för att oroa sig för att NATO ska ”ta kontroll över DAB-nätets frekvensområde” eller att förvaltningen av frekvenser i Norge inte hanterar utmaningar för beredskapen i samband med stora militära övningar på ett bra sätt. Det innebär inte att man helt kan utesluta att det kan uppstå störningar till följd av situationer man inte rår på” säger Trine Skei Grande.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share