Nio av tio bilköpare vill ha radiomottagare som standard

Två tredjedelar av bilisterna i fem länder skulle sluta lyssna på sin favoritstation om den bara fanns tillgänglig online, enligt en ny undersökning. Foto: World DAB Forum.

Nio av tio bilägare tycker att det är viktigt med en radiomottagare i bilen. Det visar en internationell undersökning som gjorts av Edison Research.

USB-uttag (86 procent) och bluetooth (85 procent) är också efterfrågade funktioner. Android Auto efterfrågas av 65 procent och Apple Carplay av 54 procent.

82 procent av de potentiella bilköparna säger i undersökningen att de skulle vara mindre benägna att köpa en bil om den saknar radiomottagare.

Av de intervjuade säger 65 procent att de ofta lyssnar på radio i bilen, medan 23 procent använder musikstreamingtjänster och 15 procent lyssnar på egna CD-skivor. 93 procent tycker att det är viktigt att radio även i framtiden är gratis att lyssna på.

Tom Webster på Edison Research säger i en kommentar att resultaten i undersökningen är snarlika i de fem länder som ingår.

”Nästan två tredjedelar av bilisterna i alla länder säger att de inte skulle lyssna på sina favoritstationer om de bara fanns online. För konsumenterna är det viktigt med kostnadsfri och enkelt tillgänglig marksänd radio som standard” säger Tom Webster.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av World DAB Forum, som arbetar för att sprida DAB+ i världen, samt Radioplayer. Den sponsras också av branschorganisationerna NAB (USA) och Commercial Radio Australia samt Xperi. Konsumenter i Australien, Frankrike, Italien, Storbritannien och USA har ingått i undersökningen.

Ladda ned rapporten 2021 Car Buyers Survey i PDF-format här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share