Nils Horner-priset till Lotten Collin

Lotten Collin. Foto: Sveriges Radio.

Nils Horner-priset går i år till Lotten Collin, som är Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.

35-åriga Lotten Collin radioutbildades i Piteå och rekryterades 2004 till SR, där hon har arbetat med program inom Ekot, P1, P3 och P4. 2013 efterträdde hon Lars Palmgren som Latinamerika-korrespondent med bas i Rio de Janeiro. Juryn ger henne priset ”för att hon i ständig rörelse och med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent”.

”Det är en stor ära. Samtidigt som det varje år är en påminnelse att Nils inte finns bland oss längre. Jag lärde känna honom både som kollega och privat. När jag satt på redaktionen i Stockholm hade jag ofta kontakt med honom. Och när han var hemma umgicks vi och tog promenader tillsammans” säger Lotten Collin till Borås Tidning.

Nils Horner-priset instiftades av Borås Tidning till minne av den Borås-födde utrikesreportern Nils Horner, som mördades i Kabul i mars 2014. Tidigare mottagare är Katja Magnusson (2015), Terese Cristiansson (2016), Anna Roxvall (2017), Stefan Åsberg och Niclas Berglund (2018) och Lotta Härdelin (2019).

I juryn sitter BT-s chefredaktör Stefan Eklund, den tidigare SVT-medarbetaren Stig Fredriksson, SR-s utrikeschef Ginna Lindberg och Ulla Sätereie, som är universitetsadjunkt vid JMG på Göteborgs universitet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share