”Myter och lögner från Teracom"

christerhederstromTeracom mörkar sanningar i en kampanj riktad mot politikerna. Det säger medieanalytikern Christer Hederström, apropå den skrift som Teracom publicerar i veckan och som ska avslöja myter om DAB.

”I denna skrift citeras eller refereras till mestadels personer som är välkända som verksamma inom eller för den europeiska DAB-lobbyn. Liksom till personer vars företag har direkta ekonomiska intressen i en DAB-introduktion” säger Christer Hederström.

”Teracom har tydligen stora svårigheter att uppbringa nya och utomstående experter som kan tala för DAB-tekniken. Kanske det helt enkelt är så att den mesta expertisen istället finns bland de som ifrågasätter att idén att ersätta FM-radion med en föråldrad teknik. Sådana finns det ju många av vilket kan utläsas av den massiva kritiken i remissomgången och i Riksrevisionens rapport” fortsätter Christer Hederström.

Enligt Christer Hederström finns det även många felaktigheter och vilseledande resonemang i skriften, exempelvis om att mobilnätet inte räcker till för radio.

”Man besvarar en fråga som inte finns. Ingen har föreslagit att FM-nätet ska ersättas av mobilt bredband, utan frågan är ju om FM-nätet ska ersättas av DAB. Mobilt bredband kommer att finnas vad än politikerna bestämmer. Radiolyssning online sker dessutom också via fast bredband och wifi. En radiokanal på nätet tar 30-45 gånger mindre bandbredd än en TV-kanal och som alla vet tittas det mycket på TV via smartphones och läsplattor idag. Radiolyssningen online blir en bonus när man ändå har ett abonemang. Och det kommer alla att ha” säger Christer Hederström, som även menar att Teracom undviker att berätta att konsultrapporten från A Focus om mobilnätet gjordes på Teracoms updrag.

Han saknar även svar på frågan om det verkligen finns ett behov bland konsumenterna efter ett större radioutbud.

”Många frågor undviker Teracom helt. Har medborgarna, konsumenterna eller radiolyssnarna behov av fler marksända kanaler? Den kanske mest avgörande frågan som finns i många remissvar. Var finns marknadsanalysen? Vem utan för lobbyn vill ”släcka FM” i Sverige? Det är utmanande att statligt ägda Teracom ägnar sig åt sådan här vilseledande lobbyverksamhet gentemot sina egna ägare – riksdag och regering” säger Christer Hederström.

Mer:
Teracom bemöter DAB-kritiken med ”mythbusting”

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share