Musikhjälpen samlar pengar till klimatflyktingar

musikhjalpen2015

Årets upplaga av Musikhjälpen kommer att handla om klimatrelaterade katastrofer som har tvingat över 100 miljoner på flykt.

Musikhjälpen direktsänds i P3 och SVT Play under 150 timmar med start 13 december. Årets värdstad är Linköping och de insamlade pengarna går oavkortat till Radiohjälpen. Musikhjälpen har i samarbete med UR tagit fram ett utbildningsmaterial för lärare som vill uppmärksama temat i sin undervisning och engagera sina elever. I utbildningsmaterialet ingår förutom bakgrundsfakta, diskussionsövningar och instuderingsuppgifter även fem poddar och en dokumentär som släpps under hösten.

”Människor på flykt har varit ett dominerande tema under sommaren och hösten och vi vill med det här temat visa att det finns många orsaker till varför människor tvingas fly och att det faktiskt går att arbeta förebyggande. Det är inte bara konflikter som driver människor på flykt. Vi vet också att många fler kommer tvingas fly i framtiden på grund av klimatet och därför vill vi nu sätta fokus på den här frågan” säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

De insamlade pengarna kommer bland annat gå till beredskap. För varje krona som läggs på beredskap beräknas det att fyra kronor sparas i katastrofhjälp och dessutom kan fler människoliv räddas. Det behövs bland annat pengar till tidiga varningssystem, utbildning, säkra toaletter och brunnar som fungera vid en översvämning och plantering av träd som både kan hålla jorden bördig vid torka och leda bort vatten vid kraftiga skyfall.

P3 anordnar idag 13.30 en chatt om temat med klimatexperten Björn-Ola Linnér från Linköpings universitet.

Foto: Pat Roque/AP/TT.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share