MTG tillbaka i digitalradion

Fyra kanaler från MTG Radio finns från måndag med i Teracoms digitalradiopilot, som därmed omfattar 16 kanaler.

Teracom testsänder sedan hösten 2009 digitalradio med DAB+ i Stockholm, Uppsala och Gävle. MTG Radio har tidigare deltagit under en period med Rix FM och Bandit Rock men återkommer nu med fyra kanaler: Rix FM, Bandit Rock, NRJ och den nya pratradion Radio 1.

Så sent som förra månaden tillkom även SBS Radio, som sänder Mix Megapol, Rockklassiker, The Voice och Vinyl 107. Även Sveriges Radio har fyra kanaler i multiplexen – P2 Musik, P3, P4 Stockholm och Metropol – och dessutom finns fyra webb- och närradiokanaler: Radio Deejay, Skärgårdsradion, Radioseven och Dansbandskanalen.

För första gången finns därmed alla de tre stora radiobolagen med i testsändningarna med en fjärdedel var av sändningsutrymmet. De kan själva välja hur de ska fördela sin kapacitet mellan kanalerna. Exempelvis kommer Rix FM att sändas med en bättre ljudkvalitet än Radio 1.

”Det är ett enastående tillfälle att testa sändningar med den nya tekniken samtidigt som vi också lanserar Sveriges första kommersiella pratradio med Radio 1” säger Mikael Jakobson på MTG Radio.

Mikael Jakobson, som är tillförordnad VD på MTG Radio under en månad på grund av Anna Berggrens sjukskrivning, kan dock inte kan utlova en långsiktig satsning på digitalradion.

”För att en digitalisering av radiosändningar i Sverige ska bli framgångsrik kräver det att samtliga aktörer är med på den nya plattformen. De ekonomiska resurserna för kommersiell radio är knappa och vi vet fortfarande inte om vi klarar övergången till en digital värld, men vi tar vårt ansvar och hjälper till med dessa testsändningar” fortsätter Mikael Jakobson.

Share