Under sommaren har föreningen Unga hörselskadade kritiserat Sveriges Radio för att bolaget inte textar eller teckenspråkstolkar Sommar i P1. I ett blogginlägg föreslår Myndigheten för press, radio och TV att frågan utreds av regeringen.
Det finns inga krav på textning eller teckenspråkstolkning i Sveriges Radios nuvarande sändningstillstånd. Däremot står det att radiosändningarna ska utformas så att de blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Det innebär bland annat att det produceras nyhetsprogram för de med kognitiv funktionsnedsättning, att SR ska ha god hörbarhet i sändningarna och att det ska föras en dialog med de berörda grupperna. Det långsiktiga målet ska vara att hela utbudet ska vara tillgängligt för alla medborgare.
MPRT konstaterar att inget hindrar SR att texta sina program och att det är något bolaget självt tar beslut om. Men myndigheten anser att frågan bör utredas.
”Vi anser att även hörselskadade ska kunna ta del av mediernas innehåll och frågan om krav bör utredas” skriver MPRT i blogginlägget.
MPRT föreslår att regeringen ”så snart som möjligt överväger en lösning som gör det möjligt att ställa krav på att radioprogram i allmänhetens tjänst ska göras tillgängliga genom exempelvis textning”.
”Alla ska kunna ta del av mediernas innehåll, en förutsättning för att kunna utöva sin informations- och yttrandefrihet. Att tillgängliggöra ”lägereldar”, det vill säga sådana public service-program som fångar stor uppmärksamhet och utgör grund för samtal och delaktighet i aktuella frågor vore ett angeläget steg i riktningen mot målet att hela utbudet görs tillgängligt för alla med medborgare. Det skulle gynna många och är en demokratifråga” fortsätter MPRT.