Mikael Nilsson slutar på Sveriges Radio idag onsdag, efter nästan 30 år på företaget.
De senaste tio åren har Mikael Nilsson arbetat i företagsledningen med intern och extern kommunikation. Före det var fanns han under två decennier i programverksamheten – den mesta tiden i P3. 2006-2009 var Mikael Nilsson kommunikationsdirektör i Peter Örns och Kerstin Brunnbergs ledningar. Sedan omorganisationen i våras har han arbetat som kommunikations-strateg.
”Jag har sagt upp mig och gör min sista arbetsdag idag, men kommer att vara en del i Radiohuset i januari för att röja mitt rum. Har man jobbat 30 år har man en del att ta hand om” säger Mikael Nilsson, som har anställning till den 1 mars men som nu passar på att ta ut ett antal semesterveckor.
Mikael Nilssons första uppdrag inom SR var som reporter på Radio Trestad (nuvarande Radio Väst), där han 1980 gjorde praktik och extrajobbade. Det sista uppdraget för Radio Trestad var att som första radiojournalist rapportera från Tjörnbrokatastrofen.
Efter ett och ett halvt år på Radio Jönköping fick Mikael Nilsson 1981 arbete på Riksradion i Växjö, där han gjorde ungdomsprogram för P3 – bland annat samhällsprogrammet Snack. Hans inriktning på musikjournalistik inleddes med Rockdepartementet 1982, som Erik Blix tog över tre år senare. Därefter följde några år med musikporträtt och långa artistintervjuer och 1989 startades Musikjournalen, ett magasinsprogram om musik och musikbranschen.
När nya Sveriges Radio skapades 1993 genom ihopslagningen av Lokalradion och Riksradion renodlades P3 till en ung kanal.
”Då fick jag i uppdrag att göra ett dagligt musikmagasin, som startade i januari 1993. Vi behöll rubriken Musikjournalen och rekryterade Calle Dernulf som då jobbade i Luleå. Sedan knöt vi till oss specialprogrammen med Stefan Wermelin, Håkan Persson, Kaj Kindvall, Mats Nileskär och Hasse Alatalo, som medverkade och gjorde inslag i Musikjournalen” säger Mikael Nilsson.
”I nya P3 blev det sedan en chefslucka. Agneta Furvik hoppade av och då rekryterade den dåvarande P3-chefen Lisa Söderberg mig till P3 som chef för Dagredaktionen, sedermera Musik & Nöje” fortsätter han.
När Mats Åkerlund sedan var P3-chef utsågs Mikael Nilsson till planeringschef, ett arbete han hade 1997-1998.
”Det låter byråkratiskt men var kul, jag var med och drev utvecklingen av hela P3-utbudet och hade särskilt ansvar för produktion och nysatsningar utanför Stockholm” säger Mikael Nilsson.
”1999 hade jag jobbat på P3 i 18 år. Då var Lisa Söderberg VD och behövde en person med inriktning på analys och planering vid VD-enheten. Det omvandlades 2000 till informationschef och jag var bland annat med när styrelsens rekrytering av Joakim Berner som ny vd havererade 2003. Sedan kom en ny styrelse som rekryterade Peter Örn och Lisa kunde sluta som planerat. När Peter omorganiserade och skapade en ny ledningsgrupp blev jag kommunikationsdirektör 2006, ett arbete som jag fortsatte med under Kerstin Brunnbergs VD-tid och hade fram till sista april i år, då Mats Svegfors gjorde en ny omorganisation och jag blev strateg” berättar Mikael Nilsson.
”Nu känner jag att det är dags att göra något annat. Jag ska vara ledig i januari och kanske februari. Jag är sugen på ett nytt jobb och har en del funderingar. Jag vill fortsätta med kommunikation och den bredare branschen. Jag har kontakter men inget är klart – jag är öppen för båda andras och mina egna idéer” säger Mikael Nilsson.
”Jag tycker om att göra nya saker och det är ett skäl till att jag jobbat kvar i Sveriges Radio, där jag har fått göra allt från nyhets- och musikjournalistik, arbeta som redaktionschef till att byta bana och jobba med marknad och kommunikation” avslutar Mikael Nilsson.