Mer samarbete om digitalradio i Europa

digitalradio

På Radiodays Europe i Milano utlovades mer samarbete kring digitalradio i Europa.

Marknadsföringen av DAB ska bli tydligare med en gemensam logotyp, som redan används i Italien och Tyskland. I juni öppnas en gemensam europeisk webbsajt med information till konsumenter och berörda branscher.

Det har även tagits fram en ny specifikation för hybridradio, som ger FM, DAB, DAB+ och internetradio i samma mottagare. Med hybridradio hamnar alla stationer i samma stationslista och det går även att komplettera marksänd radio med text och bilder via internet. Några av de tillverkare som stöder specifikationen är Panasonic, Philips, Sony, Roberts Radio och Pure.

På seminariet berättade EBU-s mediechef Annika Nyberg om EBU Digital Radio Toolkit. Den färska rapporten fokuserar på situationen för digitalradion i Storbritannien, Norge och Schweiz – alltså de länder där DAB-utbyggnaden har kommit längst.

”Det finns ett växande intresse för digitalradio i Europa och ett behov av att bygga vidare på tidigare ansträngningar. Men det har saknats framgångsexempel” sade Annika Nyberg.

I Digital Radio Toolkit har de europeiska länderna delats in i fem grupper efter hur långt de har kommit i digitaliseringen. I den första – ”digital leaders” – finns Danmark, Norge, Schweiz och Storbritannien. Sverige hamnar i den fjärde kategorin – ”wait and see”, eftersom det saknas ett avgörande politiskt beslut att digitalisera marksändningarna.

Ole Jørgen Torvmark från Digitalradio Norge berättade under seminariet att han anser att kriterierna för en nedsläckning av de nationella FM-sändningarna 2017 har uppnåtts. Ett politiskt beslut kan komma redan i mars.

Radioplayer, som samlar all brittisk radio i en gemensam plattform för internetradio, visade under ett seminarium om bilradio upp en färdig mottagare för hybridradio. Dessutom avslöjade Radioplayer att Österrike blir det sjätte landet som börjar använda Radioplayer. Tidigare har lösningen exporterats till Tyskland, Norge, Belgien och Irland.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share