Mer om om poddar och reklamradio på årets Radiodays Europe

Den europeiska radiokonferensen Radiodays Europe, som arrangeras 18-20 mars i Wien, utökar med fler programpunkter på söndagen.

”Måndagen och tisdagen är fortfarande fullproppade med sessioner och talare i fyra spår. Vi har även tidigare haft en del på söndagen, men nu har vi utökat utbudet. Fokus är på workshops och master classes, men vi har även skapat fora där man kan möta andra deltagare” säger Anders Held på Sveriges Radio, som sedan starten varit en av cheferna för Radiodays Europe.

På söndagen blir det bland annat en fördjupning i den norska övergången till digitalradio med representanter för NRK och den norska reklamradion på plats. Dessutom en genomgång av läget för hybridradio, som samordnar FM, DAB och internetradio, i samarbete med den europeiska reklamradioorganisationen AER.

Poddar är en av trenderna i årets konferens. Men det utlovas också mer matnyttigt för den kommersiella radion.

”Överhuvudtaget blir det ganska många fallstudier från den kommersiella radion och även om medarbetarutbildning. Annars spänner konferensen över hela fältet från innovation och programutveckling till strategi” säger Anders Held.

De senaste två åren har drygt 1 500 radiomedarbetare kommit till Radiodays Europe. Senast var 62 länder representerade.

”Med en månad kvar tycker jag att vi ligger på samma antal som förra året och siktar på att vi blir 1 500-1 600 igen. Vi får se om det blir nytt rekord” säger Anders Held.

Värdorten för Radiodays Europe 2019 är klar och avslöjas vid avslutningen av Wien-konferensen. Konferensen hamnar nästa år lite senare än vanligt – 31 mars-2 april 2019 – på grund av hur påsken ligger. Redan nu har flera orter visat intresse för att arrangera Radiodays Europe 2020.

Anders Held tipsar här om några av sessionerna på årets konferens.

Framtid: Ben Hammersly, futurist och den som uppfann ordet podcast, om framtiden för radio och ljud. Molly Bingham från USA om framtiden för nyheter. Allt om smart speakers från Google och Amazon.

Podcast: Ed Milliband, före detta Labour-ledare i Storbritannien, som nu gör podcast, och producenterna för The Nancy Podcast från WNYC Studios i New York.

Digitalt: Allt om digitalövergången – NRK och de privata radiobolagen utvärderar och delar med sig av erfarenheterna.

Radiopersonligheter: Dennis Clark, som är programledarcoach på amerikanska Iheart, med tre prisbelönta kvinnliga programledare från USA, Storbritannien och Nederländerna. Dave Berry, som är en av de mest kända brittiska programledaran, om sitt byte från Capital FM til Absolute Radio.

Musik: Artisten Midge Ure intervjuas om radions roll för hans karriär, men kommer också att sjunga live – bland annat sin hit Vienna.

Radiodays Europe kom till på initiativ från de nordiska radiokonferenserna och de första två åren (2010 och 2011) var Köpenhamn värdstad. Därefter följde Barcelona, Berlin, Dublin, Milan, Paris, Amsterdam och nu alltså Wien. Förra året var det lika stor andel från publice service (38 procent) och kommersiell radio (37 procenet). Resten var konsulter (9 procent), organisationer (5 procent) och ”övriga” (11 procent).

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share