Maria Bjaring blir Aftonbladets AI-röst

Maria Bjaring. Foto: Aftonbladet.

Maria Bjaring, som är programledare på Aftonbladet TV, blir nu även tidningens röst i en ny satsning på AI-genererade ljudnyheter.

”Med en AI-röst tar vi ett stort steg framåt i vår strävan att göra kvalitetsjournalistik mer tillgänglig och anpassad till publikens behov” säger Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori.

Rösten har skapats genom att Maria Bjaring har läst upp 4 000 meningar under 80 timmar i Aftonbladets poddstudio.

”Jag svarade ja direkt på frågan. Det är ett spännande projekt. Men det är också närmast filosofiskt att dela med sig av något så personligt som sin röst” säger Maria Bjaring.

”Det är utmanande att sätta precisa betoningar på ord du inte vet vilket sammanhang de kommer användas i. Är det här nöje, eller utrikespolitik? Eller en text om en V75-häst? Men det ska nog gå bra. Det är ett spännande projekt som tillför något nytt och viktigt för våra användare” fortsättande Maria Bjaring.

Användarna har i läsarundersökningar efterfrågat nyhetssammanfattningar i ljudformat och genom att använda AI sparar redaktionen tid.

”Det traditionella sättet att läsa in korta nyhetssammanfattningar tar tid och energi av redaktionen, tid som vi nu kan lägga på att skapa unik journalistik. Med hjälp av AI kan vi både sammanfatta det pågående nyhetsläget och generera ljudklipp” säger Ludwig Krokstedt, som är product manager på Aftonbladet och projektledare för AI-rösten.

AI-rösten lanseras under våren och just nu finjusteras tekniken. Framöver kommer rösten även att användas även för uppläsning av nyhetsartiklar.

”Röstens kvalitet kommer att öka under tid, det sker mycket inom det här området just nu. I ett första skede handlar det om att erbjuda nyhetssammanfattningar, men framåt ska vi kunna erbjuda den här möjligheten inom flera områden, som i våra artiklar” säger Ludwig Krokstedt.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share