Man dömdes för mordhot mot Alice Petrén

Alice Petrén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

I går dömdes en man för olaga hot mot SR:s migrationskorrespondent Alice Petrén. Efter en hetsig debatt på bland annat sociala medier och påstående i bloggar, utfäste han en belöning till den som dödade henne. Han döms till 100 dagsböter och skadestånd.

”Jag tycker självklart att det är bra att domstolen tar allvarligt på ett mordhot mot mig som journalist. Hotet var mycket konkret formulerat med att en belöning hade utlovats till den som tog mitt liv. Att som journalist få kritik och möta invändningar mot sin rapportering är legio i en demokrati. Så länge det framförs sakligt utan personangrepp och hot kallas det dialog. Att hota mig till döden är däremot att gå långt bortom en acceptabel gräns, vilket gör att jag välkomnar gårdagens dom” säger Alice Petrén.

”Det är rätt att personen i fråga döms och det är helt oacceptabelt att någon av våra medarbetare ska behöva gå igenom en händelse likt denna. Alice likt alla andra journalister både på Sveriges Radio och andra medier ska kunna arbeta utan risk för denna typ av agerande” säger SR:s VD Cilla Benkö.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share