Lyssnare bidrar med lokala nyheter i P4

P4-kanalerna i Jämtland och Kronoberg bjuder in sina lyssnare att bidra med lokala nyheter på ett nytt sätt.

Under tre månader genomförs pilotprojektet Nyhetsnätverket på P4 Jämtland och P4 Kronoberg. Syftet är att öka utbytet mellan redaktionerna och publiken och göra mer angelägna lokalnyheter.

”Det här är en viktig satsning då vi, inte bara lokalt utan i hela Sveriges Radio, utforskar ett nytt sätt att interagera med våra lyssnare. Publiken vill inte längre vara passiv och bara konsumera nyheter, utan också bidra och kommunicera” säger P4 Jämtlands kanalchef Camilla Wahlman.

Lyssnarna kan anmäla sig till Nyhetsnätverket och samtidigt berätta om sina kunskaper och intressen. Nyhetsredaktionerna kan sedan använda medlemmarna i nätverket som källor, typfall eller referenser. Lyssnarna uppmanas också att tipsa om nyheter, idéer till inslag och ge återkoppling på nyhetsutbudet. En särskild publikredaktör ska hålla kontakt med publiken och fungera som en länk till redaktionen.

Dessutom kommer P4 Jämtland, som är satsningens huvudaktör, att testa ytterligare metoder som öppna nyhetsmöten, en särskild avdelning på webben för lyssnarnyheter och kontakter via SMS, MMS och webb.

På P4 Jämtland är Håkan Lundquist och Emelie Andersson (bilden till höger) projektledare respektive publikredaktör. Malin Ulfhager är publikredaktör på P4 Kronoberg.

Idén till Nyhetsnätverket kommer från den nyhetsutredning som SR genomförde 2009-2010. I USA har förebilden Public Insight Network (PIN) samlat 120 000 amerikaner som hjälper medieföretag att förbättra journalistiken.

”En radio som ska vara till för alla behöver ständigt utmana och ompröva sina metoder att berätta om vad som händer i omvärlden. Med nya sätt att kommunicera förändras tilltalet och dialogen med publiken. Vi har inte bara i uppdrag att upplysa medborgarna, utan att också lyssna, engagera och prata med publiken” säger Cilla Benkö, vice VD på Sveriges Radio.

Länkar till Nyhetsnätverket: P4 Jämtland, P4 Kronoberg. Nyhetsinslag från SVT-s Jämtlandsnytt finns här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share