Lyckat försök med skruvade radiosändningar

För fem år sedan skrev Radionytt om de svenska försöken i Uppsala och Växjö att med hjälp av ”skruvade” radiovågor få plats med flera olika radiokanaler på samma frekvens.

En grupp svenska och italienska forskare har presenterat resultaten från ett nytt experiment över längre avstånd utomhus, rapporterar Vetenskapsradion i P1 och Ny Teknik. Försöket genomfördes i Venedig för ett halvår sedan och innebar att två kanaler sändes knappt 500 meter på 2,4 gigahertz.

”Experimentet gick ut på att visa i realtid och i reell miljö att det går att överföra information med radio på ett helt nytt sätt” säger Bo Thidé från Institutet för rymdfysik, som har varit drivande i forskningen, till Vetenskapsradion.

Forskarna skriver att den nya radiotekniken gör det möjligt att i princip överföra ett obegränsat antal kanaler i en viss bandbredd. Det skulle kunna innebära ett helt nytt paradigm i radiokommunikationstekniken och lösa problem med trängsel i etern, skriver forskarna i sin sammanfattning.

Projektet presenteras i marsnumret New Journal of Physics, som även har publicerat en tio minuter lång videopresentation.

Lyssna även på reportaget i Vetenskapsradion här nedan och läs artikeln i Ny Teknik.

Lyssna: VETENSKAP Skruvade radiovågor

Share