Riksdagen debatterade under onsdagen Riksrevisionens rapport om digitalradion.
Fem ledamöter deltog i debatten. Alla ställde sig bakom KU-s korta ställningstagande om att det är bra att regeringen ska följa den internationella utvecklingen. Men det fanns olika åsikter om framtiden för DAB. Det var tydligt att Liberalerna, som förra årtiondet var det mest DAB-kritiska partiet, numera har den mest positiva synen på DAB.
I juni meddelade regeringen att det inte blir någon övergång till digital marksänd radio, men att den internationella utvecklingen ska följas och att en framtida digitalisering inte kan uteslutas. Dagens debatt handlande om konstitutionsutskottets behandling av hur regeringen besvarat Riksrevisionens rapport Digitalradio – varför och för vem?. Den avslutande omröstningen idag innebar att det tidigare förslaget om en radiodigitalisering inte genomförs.
Socialdemokraternas Berit Högman (bilden) inledde debatten med en genomgång av tidigare utredningar, en redovisning av fördelar och nackdelar med DAB och en förklaring av regeringens beslut att tills vidare inte gå vidare med en digitalisering.
Moderaternas Annicka Engblom sa att beskedet att regeringen ska fortsätta att följa frågan inte får betyda att den nu läggs på is, utan att Riksrevisionens kritiska frågor måste leda till en utredning.
Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Niclas Malmberg påpekade att Miljöpartiet tidigare var nästan ensamma om att motsätta sig en digitalisering av radion, men att det nu fanns en enighet i frågan. Han ville gärna komma överens med övriga partier om ytterligare två viktiga radiofrågor: möjligheten för reklamradion att få nationella FM-tillstånd och att Sveriges Radio ska få tillgodoräkna sig sitt utbud på internet i tillståndet med staten.
Centerns Per-Ingvar Johnsson konstaterade kort att digitalradion fortfarande förespråkas av radiobranschen och stödde också KU-s uttalande att regeringen bör följa den internationella utvecklingen.
Liberalernas kulturpolitiska talesperson Bengt Eliasson skiljde ut sig mest i debatten. Han menade att regeringens ställningstagande har lett till en ”ganska ohållbar situation” för radion. Han ansåg att digital marksänd radio kan ge ett större utbud och ett starkare public service och att DAB därför är den viktigaste framtidsfrågan för radion. Enigheten i KU är inte detsamma som en enighet om framtiden, sade han vidare. Bengt Eliasson ansåg att dagens teknik ”har nått vägs ände” och att man måste ”ta frågan vidare”. Han underströk även vikten av att radions digitala frekvensutrymme inte begränsas.
Se hela debatten här.
Alla rundradio skall användas. AM som är fritt i många EU länder numera. FM som standard och DAB+ som komplement