Kulturdepartementet kan få pris från radiobranschen

Lyssnarna får för första gången rösta fram årets bästa poddprogram inför Guldörat, som är radio- och poddbranschens gemensamma prisutdelning.

De tio poddar som har nominerats är Adam och kompani (Spotify), Alla våra ligg (Bauer), Fallen jag aldrig glömmer (NENT), Framgångspodden (Bauer), Gynning & Berg (Spotify), Mellan himmel och jord (Acast), P3 Dokumentär (SR), Roger och Laila (NENT), Spår (A-One för Acast) och USA-podden (SR). Omröstningen sker på guldorat.se fram till och med 8 september.

Årets programledare i radio tas fram via intervjuer som görs av Kantar Sifo. De övriga priserna utses av Radioakademin, bland annat Årets hederspris. I kategorin för årets radioprogram konkurrerar Gry Forssell med vänner (Mix Megapol) med Rix Morronzoo (Rix FM), Morgon i P4 Kristianstad (P4 Kristianstad) och Fejk (Munck för UR).

Priset för årets radioupplevelse går till exempelvis ett reportage, referat, intervju eller inslag. Nominerade är ”Vargolyckan på Kolmården” av P3 Dokumentär (P3), ”Bevakningen av skogsbränderna sommaren 2018” (P4 Gävleborg), ”Prinsen kommer ut som rockfantast” (Rockklassiker) och ”Maja + 1700-talet = sant” från Barnmorgon med Jonas (Munck för UR). De fyra nominerade till årets avslöjande är ”Nyförlöst och fängslad” av Markus Alfredsson och Sofia Boo på Kaliber (P1), ”När vården inte räddar liv” av Daniel Velasco och Emelie Rosén (Ekot), ”Influencers och valet” av David Lindahl, Ida Lundqvist och Sofia Sidén från P3 Nyheter (P3) och ”Vinskandalen” av Mina Benaissa från Kulturnytt (P1/P4).

Årets poddproduktion blir antingen P3 Dystopia (Tredje Statsmakten för P3), Misslyckade affärer (Bauer), Spår (A-One för Acast) eller Fallen jag aldrig glömmer (NENT).

Till årets nykomling har Radioakademin nominerat producenten Niclas Belfrage (Bauer) och programledarna Klara Doctorow (NRJ), Carl Stanley (Munck för P3) och Moa Höjer (P4 Norrbotten). På poddsidan kan även ett program få motsvarande pris och här är de nominerade Konspirationsteorier (Bauer), Bandit Rockumentär (Bandit Rock), Della Q (Spotify) och Hej, jag heter Fredrik (Tredje Statsmakten för P3).

Årets förnyare är ett pris som ska gå till en person som ”har utvecklat en ny tjänst, nytt format eller annat som utvecklar radio och/eller podd”. Julkalendern från SR nomineras för en ”värdsunik röststyrd interaktivitet för barn”. Breakit och Acast kan få priset för det nya dagliga poddformatet Breakit Daily, medan Podbyrån och Acast uppmärksammas för Ljudministeriet som är en podd som ”undersöker och berättar om vår världs ljud”. Den sista nomineringen i kategorin går till Kulturdepartementet för införandet av ”Det nya radiolandskapet från och med 1 augusti 2018” som öppnade upp för utökade sändningsområden för den kommersiella radion.

Guldörat delas ut 18 september under evenemanget Radio- och poddagen som i år sker på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Share