"Konsensus om att ersätta TV-avgiften"

Radio- och TV-avgiften kommer att ersättas av en public service-avgift som tas in via skattsedeln men ”särredovisas och öronmärks”. Det uppger Gustaf Hoffstedt, Moderaternas representant i public service-utredningens politiska referensgrupp, till tidningen Resumé.

”Det finns nära nog konsensus kring att ersätta TV-avgiften med en public service-avgift” säger Gustaf Hoffstedt till Resumé.

Public service-utredningen ska lämna sitt betänkande till regeringen senast den 1 september. Förutom finansieringsfrågan kommer även radions digitalisering att finnas med i utredningens förslag. Utredningen leds av Martin Holmgren, som bland annat är med i granskningsnämnden för radio och TV. De övriga fyra utredarna är advokaten Helene Hillerström Miksche, Leif Jakobsson från finska Yle (och tidigare programchef på SVT), länsöverdirektör Katarina Kämpe och professor Lars Nord.

Alla de fyra regeringspartierna är för en ny finansiering av public service. Tidigare i år öppnade även Socialdemokraterna för en ny finansieringsmodell för public service. Enligt Gustaf Hoffstedt är det nu bara Vänsterpartiet som vill hålla fast vid den nuvarande radio- och TV-avgiften.

En separat skatt eller avgift som tas in via skattesedeln är en modell som redan används i flera länder – bland annat Frankrike. Den 5 april lade den finländska regeringen fram en proposition om att ersätta TV-avgiften med en individuell rundradioskatt på 0,68 procent av inkomsten.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share