Klart för digitalradio i Frankrike

Det blir en lansering av digitalradio i Frankrike nästa år. Den nyheten släppte mediemyndigheten CSA idag.

CSA bjuder in intresserade att ansöka senast 27 februari. Tillstånden gäller hela multiplexer. T-DMB är fortfarande huvudstandard för digitalradio i Frankrike, men även DAB+ får användas. Sändningsutrymme finns både på band III och L-bandet och dessutom går det att ansöka om frekvensutrymme för satellitradio till mobila mottagare.

I tillstånden krävs att minst 20 procent av den franska befolkningen ska nås av sändningarna inom tre år. Den siffran stiger till 40 procent efter fem år och 60 procent efter sju år. Utbudet ska vara varierat och ska även bidra till ”allmän och politisk information”.

Lanseringen av digitalradio har försenats med två år i Frankrike, eftersom de fyra stora kommersiella radiobolagen har tvekat om en satsning.

Frankrike blir det elfte landet i Europa med permanenta digitalradiosändningar. De övriga är Storbritannien, Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Schweiz, Tjeckien och Malta. Ytterligare sju länder bedriver försökssändningar: Österrike, Kroatien, Ungern, Irland, Italien, Polen och Spanien.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share