Katherine Zimmerman och Jörgen Lötgård nya i P3-tablån

Katherine Zimmerman gästspelar i Morgonpasset och programleder tillsammans med Kodjo Akolor och David Druid. Hanna Hellquist, taxen Ines och Jörgen Lötgård leder eftermiddagarna i P3. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

På måndag 20 januari nylanseras P3, med fyra större pass under dagtid. P3 ska samtidigt ändra sitt arbetssätt.

”Det vi vill gära är att göra P3 till en helhet och då kommer vi att jobba mer som en enhet istället för i redaktioner. Det är en ganska stor förändring” säger P3-chefen Caroline Pouron.

Morgonpasset är det enda dagliga programmet på dagtid som behålls. Katherine Zimmerman från P1 gör ett gästspel i Morgonpasset och kommer leda det tillsammans med Kodjo Akolor och David Druid. Även Marcus Berggren hörs i programmet, liksom Linnea Wikblad senare i vår. Nyheter kommer att få ett större utrymme än tidigare på morgnarna.

Under fem timmar med start 10.00 tar Ayan Jamal, Johannes Cakar och Juan Havana i Malmö över med mer fokus på musikjournalistik.

Jörgen Lötgård är tillbaka i P3 med nya Hanna Hellquist, Ines och Jörgen Lötgård i P3 – ett programblock på vardagar (15.00-17.30) med bland annat exklusiva intervjuer och ”nya grepp om aktualiteter och samtiden”. Därefter tar Heaven Small i Umeå över kanalen från 17.30 från till 20.00 med en inriktning på ny musik. Hon gör även helgmorgnarna på kanalen.

Musikjournalistiken stärks genom att ge fler genrer utrymme 20.00-22.00. Nya programledare i genreprogrammen är John Andersson, som spelar rock, metal och punk på tisdagar, Caroline Sandström med pop och indie på torsdagar och Juan Havana med latin på fredagar. På måndagar blir det Dans och elektroniskt i P3 med Samir Yosufi, på onsdagar Hiphop, R’n’B och soul/afrobeat i P3 med Finest/Filip Hunter och och på lördagar Dans och elektroniskt i P3 med Mayka. På söndagar 22.00 fortsätter P3 Soul med Mats Nileskär.

23.00 sänds flera av P3-s populäraste poddar: Creepypodden på måndagar, Ligga med P3 på tisdagar och Tankesmedjan på onsdagar. P3 Dokumentär, som är landets största podd, hörs på söndagar 19.00. I april blir det en serie i fem delar om Fallet Kapten Klänning.

Dramasatsningen P3 Serie fortsätter med Exorcisten i Eksjö av Ida Kjellin och Daniel Karlsson och med musik av Masse Salazar. Det blir även flera nya humorpoddar från P3. Bland annat gör William Spetz gör comeback i P3 med Bokbussen, där han själv spelar huvudrollen.

Ny musik kommer även i fortsättningen att vara en viktig del av P3 och andelen musik höjs något till 65 procent. P3-chefen säger att man även kommer att ge utrymme till musik som inte är ny men som ”trendar”.

”P3 är redan nu och kommer ännu mer i framtiden att vara en garant för ny musik. Många artister har slagit igenom i P3. Däremot har vi funderat på vad ny musik innebär: om det bara är det som skivbolagen väljer att släppa eller även annat. Vi vill välja ut musik som ”trendar” och kan välja musik utifrån annan populärkultur. Idag kan det exempelvis dyka upp låtar från 90-talet i TV-program och filmer eller på Tik Tok. Vi vill verkligen sätta musiken i ett sammanhang och prata om musik och musikhistoria” säger Caroline Pouron.

Mer:
P3-s nya tablå (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share