Journalistpriser till Mats Nileskär, Robert Barkman och Daniel Velasco

Mats Nileskär fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris.
Foto: Olle Zachrison/Sveriges Radio.

Musikjournalisten Mats Nileskär och dokumentärskaparna Robert Barkman och Daniel Velasco tog under torsdagkvällen emot Stora Journalistpriset. Årets upplaga blev därmed den mest framgångsrika för radion sedan 2011, då Sveriges Radio-journalister vann tre priser och ytterligare en kategori vanns av en tidigare P3-medarbetare.

Robert Barkman och Daniel Velasco fick Stora Journalistpriset i kategorin för årets berättare. De fick priset för dokumentärserien Hästgården, som sändes av P1 Dokumentär.

Juryn motiverar sitt beslut så här: ”För en djupt drabbande dokumentär om skyddslösa barn, naiva vuxna och duperade journalister”.

”Det här är ingen lek för de inblandade personerna som för första gången berättar om sina upplevelser. Det är väldigt allvarligt, nästan på liv och död. När det är så känsligt är man rädd som reporter att trampa fel. Att vi ska göra saker värre än det var från början innan vi började vända på stenarna” säger Daniel Velasco i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

Dessutom gick Lukas Bonniers Stora Journalistpris till P3-s Mats Nileskär. Motiveringen lyder ”För att han med soul och hjärta folkbildat generationer av lyssnare med musikerintervjuer av yppersta världsklass”.

”Konst och musik är den perfekt tidsspegeln och den tacksammaste. Politikens tendenser syns alltid först i musiken. Att spegla samhällsutvecklingen genom musiken, det tröttnar man aldrig på” säger Mats Nileskär.

”Äntligen hyllas musiken och musikjournalistiken. Det finns ingen annan journalist i Sverige som Mr Soul Mats Nileskär. Han granskar, frågar ut, kommer in på skinnet och får radion att vibrera. Vilken kväll för Mats och vilken kväll för Sveriges Radio. Så nöjd och så stolt” säger SR-s VD Cilla Benkö.

Både Hästgården och Mats Nileskär har tidigare belönats med Guldörat (tidigare Stora Radiopriset). Hästgården fick tidigare i år pris för årets radioupplevelse, medan Mats Nileskär fick Radioakademins hederspris 2001 och dessutom priset för årets musik 2015.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share