John de Mol vill behålla RTL-aktierna

Efter onsdagens SBS-affär i Benelux blir mediemiljardären John de Mol delägare i Nederländernas två dominerande kommersiella TV-bolag.

John de Mol kommer att äga en tredjedel av SBS Nederland, den nederländska delen av Pro Sieben Sat 1. Sedan tidigare har han även 26 procent av huvudkonkurrenten RTL Nederland.

John de Mol ser det inte som något problem att han kommer att vara inblandad i både SBS och RTL, som tillsammans dominerar den kommersiella TV-branschen i Nederländerna.

”Vi har tittat på det där och enligt oss är det möjligt. Men om RTL inte vill ha det så, eller om konkurrensmyndigheten inte tycker att det är bra, så får jag investera i någonting annat” säger John de Mol till den nederländska dagstidningen Volkskrant.

Dessutom finns John de Mol med som delägare i Telegraaf Media Groep, som ger ut Nederländernas största dagstidning De Telegraaf. Det förvånade därför många att han valde att alliera sig med finska Sanoma istället för att lägga ett bud på SBS Nederland tillsammans med TMG.

”Jag tror att det här dök upp ett halvår eller ett år för tidigt för TMG. De har ju redan 6 procent av Pro Sieben Sat 1, men det är aktier och inte pengar. Jag tror att det var en fråga om finanser” säger John de Mol till Volkskrant.

Share