Irland: RTÉ lämnar DAB+

Den irländska public service-radion RTÉ har meddelat att bolaget släcker sina DAB-sändningar i slutet av mars. Samtidigt är ett nytt DAB+-nät för kommersiell radio på gång.

RTÉ har sänt digitalt i fem regioner med totalt 52 procent av befolkningen. Trots att 20 procent av hushållen äger en DAB+-mottagare står DAB+ för mindre än en procent av radiolyssningen i landet. Vid sidan av det dåliga genomslaget för DAB+ nämner RTÉ som skäl för en nedläggning även att bolaget måste göra ytterligare besparingar i verksamheten och att de kommersiella aktörerna inte har funnits med på DAB+.

RTÉ driver vidare de digitala kanalerna RTÉ Radio One Extra, RTÉ Junior, RTÉ Pulse, RTÉ Gold och RTÉ 2XM på internet.

DB Digital har ett tillstånd för ett kommersiellt och rikstäckande DAB+-nät. Förra året fick DB Digital in fler intresseanmälningar än de tio tillgängliga kanalplatserna. Det nya nätet byggs först ut till Dublin, Cork, Limerick, Galway och Waterford med totalt 1,8 miljoner invånare. I ett andra steg byggs nätet ut till omliggande regioner med ytterligare 1,2 miljoner invånare och därefter planeras rikstäckande sändningar.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share