Irland: Kraftiga neddragningar på RTÉ

RTÉ lägger ned sina digitala radiokanaler och 200 anställda måste sluta.

Det irländska public service-bolaget RTÉ måste spara ytterligare 60 miljoner euro under åren 2020 till 2023. RTÉ har dragit ned kostnaderna med 23 procent under de senaste tio åren, men har fortfarande en dålig ekonomi på grund av minskade intäkter från TV-avgiften.

Besparingarna leder bland annat till att 200 anställda tvingas bort nästa år. Lönerna för de tio mest högavlönade programledarna sänks med ytterligare 15 procent och för ledningen med 10 procent. Styrelseledamöterna blir helt utan ersättning i framtiden. Dessutom läggs fem digitala radiokanaler och DAB+-nätet ned. Kanalerna som försvinner är RTÉ 2XM, RTÉ Pulse, RTÉ Gold, RTÉjr Radio och RTÉ Radio 1 Extra.

Andra följder är att tidningen RTÉ Guide ska säljas och att RTÉ National Symphony Orchestra överförs till National Concert Hall. Produktionen av Lyric FM, som spelar klassisk musik, flyttas från Limerick till Cork och Dublin.

Trots sparpaketet väljer RTÉ att fortsätta satsa på nya radiostudior med utrustning för videosändning, fler poddar och en vidareutveckling av RTÉ Player, som finns på webben och som app.

Det kommersiella radiobolaget Radio Nova har visat intresse för att ta över utrymmet på det nationella DAB+-nätet för att kunna ge Radio Nova rikstäckning och skapa nya radiokanaler.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share