Internationell deklaration för journalistisk frihet och säkerhet

Flera av världens största public service-bolag undertecknade i veckan en deklaration om bland annat journalistisk frihet, säkerheten för journalister och oberoendet för public service-medierna. Medan SVT och UR har skrivit under väljer Sveriges Radio liksom DR och NRK att inte delta.

”Det stämmer att Sveriges Radio inte har skrivit under Brysseldeklarationen. Inte för att vi på något vis vänder oss mot det som i helhet formuleras i den, utan helt enkelt för att vi rent principiellt inte skriver under färdigformulerade dokument, där vi som företag inte fått möjlighet att diskutera och forma innehållet. Sveriges Radio är inte heller ensamma om att inte skriva under. Flera andra europeiska public service-bolag har tagit samma beslut, inklusive flera nordiska” förklarar Eva Sahlin som är biträdande presschef på Sveriges Radio.

EU-kommissionen presenterade nyligen nya rekommendationer för att stärka journalisters säkerhet. Sveriges Radios VD Cilla Benkö beskrev det som ett ”hoppfullt steg för att stärka mediefriheten i Europa” i ett inlägg som publicerades internationellt av bland andra Public Media Alliance (PMA) och International News Safety Institute.

Brysseldeklarationen antogs i samband med en konferens i Bryssel för organisationen Public Broadcasters International. Initiativet kommer från kanadensiska CBC-Radio Canada och belgiska RTBF och VRT. Deklarationen består av fem principer: att öka säkerheten för journalister och andra mediemedarbetare, att försvara public service-mediernas oberoende, att främja demokratisk debatt, att arbeta för ett starkt nyhetsutbud med en mångfald i källorna och slutligen att stärka mångfalden, rättvisan och inkluderingen inom organisationerna som skrivit under.

PMA och EBU, två organisationer som Sveriges Radio är medlem i, har undertecknat Brysseldeklarationen. Det har även bland andra portugisiska RTP, schweiziska SRG SRR och RTS, brittiska BBC, österrikiska ORF, tyska ZDF och BR, japanska NHK, australiska ABC, indiska Prasar Bharati, franska France Télévision, Radio France, TV5 Monde och FMM, finska YLE, nederländska NPO, litauiska LRT och rumänska Radio Romania.

Mer:
Brysseldeklarationen
State of the Union: Commission calls on Member States to improve journalists’ safety across the EU
Cilla Benkö: ”Hoppfullt steg för att stärka mediefriheten i Europa”

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share