Inget nytt i regeringens DAB-skrivelse

dabskrivelseDet blev inga nya besked om framtiden för DAB i regeringens skrivelse om Riksrevision-rapporten. Regeringen säger samma sak som i debattartikeln i somras och i budgeten som kom nyligen. Det innebär att DAB inte byggs ut men att utvecklingen i andra länder, exempelvis Norge, kommer följas. Några detaljer om hur den internationella utvecklingen ska följas ges dock inte. Inte heller får Sveriges Radio veta något om sina fortsatta DAB-sändningar. Idag har SR tillstånd för digitala sändningar endast i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

”Enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen visar remissutfallet att det för närvarande finns alltför många invändningar och olösta frågor för att regering och riksdag ska kunna fatta beslut om en så avgörande och genomgripande förändring som en digital övergång och släckning av FM-nätet innebär. Regeringen avser därför inte att gå vidare med utredningens förslag. Mot bakgrund bland annat av den internationella utvecklingen kan det dock enligt regeringens bedömning inte uteslutas att frågan om en digitalisering av marksänd radio kan komma att aktualiseras på nytt i framtiden. Regeringen kommer därför att fortsätta att följa utvecklingen i omvärlden, bland annat i Norge där beslut har fattats om en övergång till digital marksänd radio under 2017” skriver kulturdepartementet i skrivelsen.

Regeringen har alltså valt att inte i nuläget beställa en utredning av de oklarheter och frågetecken som framkommit i remissvaren och Riksrevisionens rapport. Istället är de olösta frågorna ett argument för att tills vidare stoppa digitaliseringen av radion.

Som anledning till att inte gå vidare med DAB nämns otillräckligt stöd bland remissinstanserna och slutsatserna i Rikrevisionens granskning. Även oenigheten mellan de två reklamradiobolagen om FM-tillstånden ska förlängas eller utlysas har bidragit.

Enligt Riksrevisionen är en övergång till marksänd digitalradio förknippad med betydande risker, bland annat dessa: lyssnarna kanske inte köper nya mottagare, det finns risk för sämre yttäckning än med FM, det kan komma nya och bättre tekniska lösningar i framtiden, DAB bygger inte på internet och konsumenterna har hittills inte visat någon efterfrågan för DAB-mottagare. Dessutom innebär en övergång kostnader för lyssnarna.

Riksrevisionen kritiserar också förslaget att släcka ned FM när mer än 50 procent lyssnar via digitala distributionsformer. Det finns mätningsproblem och att släcka ned när 50 procent fortfarande använder FM ses som olyckligt ur beredskapsperspektiv. Frekvenserna som är avsatta av DAB kan dessutom användas för annat som är av större samhällsekonomiskt värde än radio. I remissvaren framgick även att många tvivlar på att DAB kan användas för viktigt meddelande till allmänheten. Ett annat argument har varit att man i Sverige, till skillnad från i Norge och Danmark, inte skulle kunna samordna försvarets radiokommunikationer med DAB.

Mer:
Regeringens skrivelse finns som PDF här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share