Ingen brittisk FM-släckning förrän tidigast 2030

Julia Lopez. Foto: UK Parliament.

Brittiska radiostationer får fortsätta sända på FM i ett årtionde till, enligt ett förslag från en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen. Det blir dessutom krav på att röststyrda högtalare ska ge tillgång till alla radiokanaler och en fortsatt liberalisering av reglerna för kommersiell radio.

Julia Lopez, som är nytillträdd ”minister of state for media, data, and digital infrastructure”, förespråkar en gradvis övergång till digitala lyssningsplattformar för att ”skydda äldre lyssnare och de som bor på landsbygden”.

”Vi kommer inte ha en digital övergång förrän tidigast 2030 och kommer att överväga nya regler för att se till att vår blomstrande radiobransch finns kvar i hjärtat av det brittiska medieindustrin” säger Julia Lopez.

Enligt utredningens prognos kommer analog radio bara att stå för 12-14 procent av lyssnandet 2030 (mot 38 procent idag). Vid mitten av nästa årtionde antas att hälften av lyssnandet sker via röststyrda apparater. Idag finns inget som hindrar Amazon, Google och Apple – som tillsammans kontrollerar 95 procent av marknaden – att utesluta radiostationer eller ta betalt för distributionen. Utredningen föreslår att regler införs för att undvika en sådan utveckling.

Seb Enser-Wight, som är strategichef för Storbritanniens största kommersiella radiobolag Global, välkomnar förslagen från utredningen.

”Vi välkomnar att FM skyddas till åtminstone 2030 och att man ser att FM spelar en viktig roll i mångas liv. Vi är nöjda med förslagen att se till att lyssnare kan få tillgång till radiokanaler gratis och enkelt via FM, DAB och IP-plattformar, inklusive röststyrda högtalare och uppkopplade bilar” säger Seb Enser-Wight.

Reglerna för kommersiell radio ska ses över och moderniseras enligt utredningen. Dessutom ska mångfalden förbättras i radiobranschen, så att den på ett bättre sätt speglar den brittiska befolkningen. Radiobolagen föreslås komma med en plan för att lägga ned de sista mellanvågssändningarna. Slutligen ska utbyggnaden av DAB+ stödjas så att lyssnare får radio med bättre kvalitet och dessutom fler kanaler.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share