IFPI-avtal med Radio Monitor

Skivbolagens organisation IFPI Sverige har träffat avtal med London-baserade Radio Monitor om leverans av radiospelningsdata. Radio Monitor blir därmed en ersättare till Nielsen Music, som lades ned vid månadsskiftet.

”Vi har haft en process under sommaren för att hitta en ersättare till Nielsen Music, som många skivbolag har arbetat med tidigare. Vi och IFPI i Norge, Danmark och Finland har valt att samarbeta med Radio Monitor” säger Ludvig Werner, VD för IFPI i Sverige.

Avtalet innebär att skivbolagen får Radio Monitors radiospelningsdata via IFPI. Ytterligare statistik som ligger utanför IFPI-avtalet kan beställas direkt från Radio Monitor.

Radio Monitor finns sedan tidigare i bland annat Storbritannien och Australien. Nu lanseras Radio Monitor i Norden, Benelux-länderna, Tyskland, Schweiz, Österrike och Irland.

Det var i slutet av maj som Nielsen meddelade att Nielsen Music läggs ned i 17 europeiska länder. Bolaget etablerades i Sverige 1995 som Music Control och 2004 tog Nielsen över företaget.

I Sverige är det Annica Forsman, som under många år har arbetat på Nielsen Music i Stockholm, som fungerar som representant för Radio Monitor. Ett 50-tal svenska radiostationer ingår i underlaget och en första radiolista skickas ut till betalande användare nu på måndag (9 september). Topp tio kommer att publiceras varje vecka i Radionytt.

Radio Monitor använder sig liksom Nielsen Music av korta musiksnuttar för att identifiera musiken som spelas på radiostationerna. Men till skillnad från Nielsen Music, som hade ”avlyssningsutrustning” för FM-radio på ett antal orter i Sverige, monitorerar Radio Monitor webbradio på huvudkontoret i London.

(Annica Forsman kan nås på epostadressen annica@radiomonitor.com och på telefonnummer 0708-27 45 89.)

Share